Op dit moment is het alleen verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Voor openbare ruimtes geldt het dringende advies om een kapje op te doen, maar dit is (nog) geen verplichting. Nu de Eerste Kamer de Coronawet heeft goedgekeurd is het alleen nog een kwestie van wachten totdat de overheid mondkapjes in openbare ruimtes verplicht gaat maken. Het is dus slim om je nu al aan het advies en de regels van de overheid te houden en nooit de deur uit te gaan zonder een pakje met mondkapjes in de tas.

Verplicht een mondkapje op?

De Coronawet is nu bijna een feit, maar het is nog even afwachten om te zien wat de overheid hiermee gaat doen. Allereerst is het een tijdelijke wet en zonder verlenging is hij slechts 3 maanden geldig. Ten tweede is het de vraag of de situatie dan nog dusdanig slecht is dat een verplichting nodig is. Het zal wel even duren voordat we zonder mondkapje het openbaar vervoer in mogen, maar theoretisch bieden de basisregels voldoende bescherming tegen het verspreiden van het virus in normale situaties. De overheid zal niet zomaar een dringend advies uitbrengen of een verplichting in het leven roepen.

Wat kun je verwachten?

Het is natuurlijk koffiedik kijken, maar als er een situatie is waarin mondkapjes verplicht worden gemaakt dan zal dat in openbare ruimtes zijn. Je moet dan dus een mondkapje op als je naar de bank gaat, naar de supermarkt, als je de parkeergarage in loopt, als je bij de kapper zit en als je naar de bibliotheek wilt. Bij klachten maak je nog steeds een afspraak voor een Coronatest.

Mondkapjes in het openbaar vervoer

Het is niet waarschijnlijk dat de verplichting om een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen snel zal verdwijnen. In dusdanige kleine ruimtes waar veel mensen samenkomen is het onmogelijk om de basisregels te volgen. Door iedereen te verplichten om daar een mondkapje op te zetten kan het openbaar vervoer weer worden gebruikt. Die situatie zal dus niet snel veranderen en maar goed ook, want reizen met het openbaar vervoer moet natuurlijk gewoon voor iedereen een mogelijkheid blijven.

Mondkapjes kopen

Daarom is het tijd om een aantal mondkapjes in te slaan en een voorraadje aan te leggen. Ga nooit zonder mondkapje de deur uit en je bent op elke situatie voorbereid. Je koopt mondkapjes op een groot aantal plekken, zoals bij de grote drogisterijen, op het station en online. Sommige supermarkten verkopen al mondkapjes, net als andere winkelketens. Als jij mondkapjes aan gaat schaffen, dan zijn de onderstaande tips vast handig.

  • Investeer in stoffen mondkapjes. Die was je na elk gebruik zodat je hem opnieuw kunt dragen. Dat is goedkoper en beter voor het milieu.
  • Koop alleen niet-medische mondkapjes zodat de medische kapjes beschikbaar blijven voor mensen die dagelijks met het virus in aanraking komen.
  • Let goed op de kwaliteit en koop alleen mondkapjes waarvan je weet dat ze hun werk naar behoren doen. Voor extra bescherming investeer je in een mondkapje met een filter.